Představení projektu

Zdravím všechny fanoušky kosmonautiky, techniky a vědeckého bádání obecně :)

Když jsem 5.prosince 2009 procházel svoje oblíbené webové stránky, narazil jsem na jeden článek, který mě velmi zaujal. Nebyl dlouhý, ale jeho obsah odstartoval posloupnost událostí, který vede až k tvorbě tohoto webu a dalším článkům.

Nemohl jsem neupozornit na článek i další nadšence. Skupina španělských studentů vypustila meteorologický balón do výšky 98.000 stop (cca 30km) a pomocí fotoaparátu pořídila skvělé snímky na hranici vesmíru. Srdce musí zaplesat, co lze dokázat relativně amatersky. Navštívil jsem tedy svůj oblíbený diskuzní server nyx.cz a do klubu s názvem “Dobývání vesmíru a kosmonautika” napsal krátký příspěvek:

http://gajitz.com/dont-get-lost-in-the-heavens-mit-diy-space-balloon

neposleme taky nejaky cesky balon? :)

Po krátké diskuzi o možnostech v našich podmínkách jsem se rozhodl o této věci najít více informací. A není náhodou, že jsem ten den mnoho nenaspal :-) Na první pohled to působí poměrně jednodušše, ale čím víc jsem o tom přemýšlel, tím víc se objevovalo problémů, nutných řešení, hranic, pochyb ale i výzev.

Prostě to všechno dohromady znělo jako fajn projekt! :)

V dalších dnech se ukázala i ochota dalších lidí projekt podpořit vědomostmi, nápady a dokonce i financemi. Jak tedy zní cíl? Vyfotit snímky Země ve výšce nad 30km s černým vesmírem v pozadí.

Fotka pořízená týmem HALO2 z výšky 29 447 m

V tuto chvíli mám už tolik poznatků, odkazů, tabulek, nástrojů a papírů, že je musím postupně vytřídit. Pro sebe i pro ostatní.
Možnosti, legislativa, balón, komponenty, gps, gsm, přenosy, antény, senzory, kamera, vypuštění, hledání, logistika, checklisty, pozemní tým atd. atd. To vše je potřeba vyřešit, objednat, zapojit, naprogramovat, odzkoušet.

Stay tuned!

Věřím, že projekt bude úspěšný a přinese nám fascinující fotky Země z výšky kolem 30km.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.