czANSO Mission Launch Control

Pro informace o celkovém stavu projektu a datumu startu jsem vytvořil jednoduchou stránku
czANSO Mission Launch Control

http://czanso.com/launch/

Jsou zde zobrazeny stavy jednotlivých částí a odpočet do plánovaného startu, který se ale může měnit – předpověď počasí je na víc než týden velká neznámá. Zůstaňte u svých přijímačů ;)

7 Responses to “czANSO Mission Launch Control”

  1. Oja Says:

    Asi je pozdě, ale proč si do gondoly nedáte také nějaký pípák, který aktivujete pomocí SMS nebo po dosednutí? U hledání RC modelů to už hodně lidem pomohlo.
    Přeji hodně štěstí – Oja


  2. admin Says:

    Pozdě není, pracuji na tom, každopádně díky za podnět a komentář :) Chtěl jsem tam umístit pípák a 4 blikající LED do všech směrů, všechno se může hodit, to je pravda.


  3. Kotas mám dotaz Says:

    Zdravím,

    V zákaldní koncepci projektu píšete cituji:

    “Balón plněný heliem vynese náklad do výšky kolem 30km (dle velikosti a naplnění), kde je tlak již tak malý, že balon se několikanásobně zvětší a v určitou chvíli praskne.”

    V tomto ohledu se chci zeptat zda jste uvažovali o modulu, který by zabezpečoval co největší výdrž balónu ???

    Mám na mysli zařízení, které by postupně na základně měření tlaku sondou uvnitř a vně balónu z něj postupně odpouštělo hélium přes nějaký mini ventil řízený elektronikou tak, aby balón vydržel co nejdéle.


  4. admin Says:

    Také zdravím!
    Pokud bychom uvažovali o podobném systému, který jste popsal, stal by se z toho docela jiný projekt, jistě neméně zajimavý.
    Tento projekt je v podstatě založen na tom, že balon neuletí dlouhou vzdálenost – vystoupá a praskne – baterie stačí na cca 5 hodin, datové spojení na přímou viditelnost xxx kilometrů. Pokud bychom chtěli balon udržet na určité hladině bez prasknutí, pak by se pravděpodobně rychle vzdálil a znemožnila by se komunikace s ním. To by musela existovat síť radioamatérů schopných trackovat balon po světě :) Napájení by muselo zajistit slunce a fotovoltaické články. Spolu s elektronickým ventilem atd je to nezanedbatelná hmotnost, která je u balonových projektů v podstatě nejdůležitejší.
    Každopádně díky za názor a komentář!


  5. Kotas mám dotaz Says:

    A co dostat balón díky tomu mírnému odpouštění do větší výšky. Řekněme tak do 40 až 50 Km a až pak ho nechat prasknout nebo na povel vypustit ?

    To by snad mohlo být ještě v přijatelném čase letu proveditelné nebo ne a dosažená výška okolo 40 až 50 Km by se určitě vyjímala lépe než jen okolo 30 Km ???

    Určitě existuje nějaký miniaturní elektro ventil s vahou několika gramů provozovatelný mini lithiovou baterku, který by se k tomu dal využít.


  6. admin Says:

    Díky odpouštění se nedostane výš. Buď by stoupal pomaleji nebo by se na určité hladině zastavil nebo by pomalu klesal k Zemi. Ale asi ne o moc víc, než tabulková hodnota výšky prasknutní – 33.2km
    53km je hranice světového rekordu, který vytvořil balon BU60-1 v roce 2002, ale s objemem plynu 60,000 m³.


  7. Kotas mám dotaz Says:

    Jestli se nepletu tak tabulková hodnota rychlosti stoupání je spočítaná na tabulkovou hodnotu celkové váhy balónu ?

    Pokud by se tedy váha snížila cca o jednu pětinu, pak by byla rychlost stoupání o něco vyšší a tak by se dalo uvažovat o částečném upuštění ve výšce nad 30 Km tak, aby se rychlost jen částečně snížila. Hranice 40 Km by tím mohla být dosažitelná ještě v přijatelném čase.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.