Propojeno!

Jakmile jsem osadil moduly, přišla na řadu výroba datových a napájecích kabelů.

Elektronika czANSO je tak vyrobena a propojena. Nyní se vše otestuje jako celek a usadí do termoboxu:

czANSO payload

9 Responses to “Propojeno!”

  1. viktor Says:

    dobry den,
    aj ja uz niekolko tyzdnov planujem podobny balon, ale slo by len o vyhliadkovy let, cize naklad by bol len kamera a gps.. chcem sa opytat, ci mi na dohladanie balona staci nejaky obycajny gps tracker, vsimol som si totiz viac pristrojov vo vasom projekte.. vdaka


  2. admin Says:

    Dobrý den, nevím co myslíte obyčejným gps trackerem. Ty co znám používají mobilní sítě pro přenos gps informace někam na server. Takže ve výšce fungovat nebude a ani by neměl, je tu problém rušení vzdálené BTS na stejném kanále, nedoporučuji. My používáme speciální GPS přijímač Copernicus, který zvládne výšky nad 24km a data posíláme dolů pomocí XBee-PRO modulů na frekvenci 868MHz – viz články zde. Jako záložní přenos telemetrie a pozice slouží GSM modul, který nám dokáže poslat polohu pomocí SMS, ale bude zapnut až před dopadem, například ve výšce 500m.


  3. viktor Says:

    mne by stacil gps tracker aj do 18km.. ako to potom funguje? ked gondola bude padat a bude pod napr 10km, gps zase zacne posielat suradnice? chcem pouzit gps, ktore bude posielat smsky s poziciou.
    jeden zahranicny nadsenec pouzival ako gps iphone a bohate mu to stacilo. tiez mu to nefungovalo vo vyske, ale dokazal takto balon dohladat.


  4. admin Says:

    To je otázka, na kterou neumím odpovědět, protože nevím, jak se ten váš daný GPS modul zotaví ze ztráty signálu. Může zase začít přijímat nebo zůstane nějakým způsobem zablokovaný, to jsou možnosti. Ten mobil, který je zapnutý po celou dobu letu může fungovat, ale nemusí, problém jsem popsal minule – v jednu chvíli bude z výšky mluvit na spousty BTS základových stanic.


  5. viktor Says:

    inac.. ja osobne by som balon este asi nevypustal.. kazdy den pozeram poveternostne podmienky na shmu.sk – a vietor v 12km vyske neklesa pod 12m/s . priemerne tam fuka nad 15m/s :(
    davajte si pozor nech vam to nezalezi prilis daleko


  6. admin Says:

    ano, taky jsme se rozhodli start odložit, více v článku, který bude večer


  7. Fosfor Says:

    Jen doplnim: mobily se vetsinou chytaji tak do pul kilaku (+/-), vic ne. Zkusenosti ze sportovniho letani. V 18 km 100% fungovat nebudou. (Stejne tak cokoliv, co GSM pouziva, treba GPS tracker.)


  8. viktor Says:

    este ma napadla jedna vec.. co takto pouzit na presne dohladanie dymovnicu, ktora by sa dala nejak na dialku spustit? keby gps ukazovalo, ze balon je na zemi, ale nevedeli by ste ho najst, aktivovala by sa dymovnica..


  9. admin Says:

    Dýmovnice je potencionálně nebezpečná, box může dopadnout do zastavěné lokality nebo na silnici, v takovém případě by dým byl nebezpečný, to nelze.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.