Testování na Řípu

Testovací den proběhl v sobotu 16.dubna 2011.

Nejprve jsem vyrazil do Kladna za Martinem, kde jsme udělali menší poradu a nezbytné testy.
Poprvé jsme vyzkoušeli naši Yagi anténu ve spojení s XBee-PRO modulem a na několik desítek metrů zkušebně přijali data z payloadu. Poté jsme také připravili ground station, který bude přijímat data vyslaná z payload boxu.

czANSO Yagi antenna

Ground station

Pro long range testování (tedy vzdálenost 20 a více km) jsme hledali vhodná vyvýšená místa v rámci Čech tak, aby mezi pozemní stanicí a payload boxem existovala ideálně přímá viditelnost.
Prohlédli jsme nějaké rozhledny, kopce a nakonec jsem se rozhodl pro horu Říp, konkrétně Mělnickou a Pražskou vyhlídku hory Říp.
Zde se můžete podívat na výhled i vy: Říp – panorama z vyhlídky.

Cesta k Řípu se poměrně protahla vzhledem k objížďkám, ale nakonec jsme se k němu dostali a pozemní tým se přesunul na vyhlídku a založil stanoviště.

Ground station on mountain Rip

Yagi antenna on mountain Rip

Yagi antenna on mountain Rip

Já (Pavel) jsem vzal payload box do auta, zapnul foťák s automatickým CHDK skriptem a vyjel směrem na Mělník, kde jsem udělali první test přenosu. Payload box vysílal svoji polohu, počet viditelných satelitů a teplotu uvnitř boxu.
Zde byla první zastávka (v pozadí je vidět hora Říp) – vzdálenost cca 10km. Test byl úspěšný, datové pakety byly vyslány a přijaty.
Travel with a payload

Následující fotografie a video je z fotoaparátu v boxu, na kterém běžel náš CHDK skript:

Test photo from payload camera

(rušení zvuku je pravděpodobně způsobeno vysíláním XBee modulu)

czANSO video test from payload from Pavel Richter on Vimeo.

Poté jsem pokračoval směrem k Neratovicím, kde jsem se ztratil z linie přímé viditelnosti. Přenos sice zaznamenával výpadky, ale datové pakety stále přicházely. Pokračoval jsem až k obci Předboj (z Řípu je vidět pouze špička):

Travel with a payload II

Nejdelší spojení jsme provedli na 23+km, ale nyní je jasné, že to půjde mnohem dál. Den se chýlil ke konci, Slunce již zapadalo a tak jsme test ukončili s dobrými výsledky.

Pro účely sledování balonu jsem vytvořil czANSO Mission Track Tool, kde jsou 3 dílčí testy a k nim export do mapy (odkazem vygeneruj KML). Fotoaparát Canon A470 s CHDK skriptem, běžel skvěle až do vybití baterií a vzniklo 1.2GB dat.

2 Responses to “Testování na Řípu”

  1. Zdenek Says:

    Na vasi stranku jsme narazil pri hledani informaci o xbee 868 modulech (mam je prave objednany).

    Divam na pouzitou Yagi antenu, co to je zac? Chci se nejakou vyrobit, ale nejsa radiotechnik, zrejme ji budu muset poridit jako hotove reseni. Vase antena je “homebrew” a nebo jde o hotovy vyrobek (kde koupit)?

    Diky a preji mnoho uspechu!

    Zdenek


  2. admin Says:

    Zdeňku, omlouvám se za zpožděnou odpověď (wordpress mi neposlal email :/ ).
    Antena z testování je vlastní, vyrobená, měl ji na starost jeden kolega, předám mu tvůj email, třeba ti poradí, pokud je to ještě aktuální.
    Díky za podporu!


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.